Sa sazom druguje od djetinjstva: Spašava sevdalinku od zaborava (VIDEO)

U prelijepom ambijentu Stare kule u Srebreniku promuhabetili smo i zapjevali sa poznatim sazlijom Ahmetom Hogićem.
Sazlija Ahmet kaže da je u njegovoj kući sviranje i pjevanje uz saz porodična tradicija. Kako kaže, doktor Hašim se borio za pjesmu uz saz te je bio povod zanimanja lokalnog stanovništva za saz i sevdalinku. Kada su u pitanju njegovi počeci, Ahmet navodi kako je još kao mali petogodišnji dječak počeo svirati šargiju. Uzeo je očevu šargiju i počeo je svirati.


“Moja porodica je muzička. Ja, kao najmlađi brat, pratio sam dva starija brata kada je pjevanje i sviranje u pitanju”, kaže Hogić i dodaje da su se muzikom bavili i njegovi preci.
Hogić kaže kako je naš kraj poznat po talentovanim pjevačima, ali da su i za saz i pjevanje zainteresovane i mlađe osobe.


”Međutim, sevdalinka sama privlači slušaoce, a među njima i mlađe generacije. Meni je dolazio jedan dječak iz Žepča, koji je želio da nauči da svira saz. Sada ga vidim na nekoj lokalnoj televiziji da svira saz”, kazao je Hogić.
U prelijepom ambijentu Stare kule saznali smo kada je Ahmet zavolio saz i sevdalinku, gdje je sve nastupao i koji su mu naredni planovi, a cijeli naš razgovor možete pogledati u videu ispod.

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

Komentari

Komentariši