Gastarbajtersko selo koje je prvo uvršteno na Google Maps (VIDEO)

Jajići su majevičko selo smješteno na graničnom području između Gornje Spreče i Zvorničkog Podrinja. Rekli bi još jedno selo u našoj divnoj BiH ali ovo seoce je pravi pozitivni primjer, nečega drugačijeg i ljepšeg.

Mještani ovog sela su primjer da ukoliko želite možete sve, samo ako se dovoljno potrudite. Jajići su prvo bosansko selo koje je dobilo svoje mjesto na Google Mapsu, digitalnim kartama, i koje se izdvaja kao pozitivan primjer, a za sve su zaslužni njegovi mještani, kako oni koji su tu, tako i oni koji izvana doprinose i pomažu da ovo selo zasija u najljepšem svjetlu.

Kuće i njihova dvorišta, bilo da su u ravnici ili pri strani, modernog su izgleda, ograđeni cvjetnjacima, zasijanim vrtovima i njivama. Na jednoj od uzbrdica, na 24 metra visokom jarbolu vihori se zastava BiH, „da se i preko Drine vidi“. Na njihovoj džamiji zbog ljepote i urednosti kažu i Sarajevo bi pozavidjelo.

Pođite sa nama kroz gastrabajtersko selo koje je prvo uvršteno na Google Maps. Prvom bosanskom selu koje je dobilo svoje mjesto na digitalnim kartama, i koje se u sveprisutnom bosanskom neredu izdvaja kao primjer najvećeg stepena reda, ideja i vrednoće bosanskog čovjeka.

Kroz Jajiće je vodio ratni put prema Sapni, Teočaku i zvali su ga put spasa. Na mjestu gdje je u napadu na Jajiće u martu 1995. godine poginuo holandski vojnik iz sastava UN-a Džefri Broere (Jeffrey) Jajićani su postavili spomen-obilježje.

Jajići

Selo je pokriveno internetom, ima kablovsku televiziju, jednostavno, sva obilježja grada, isključivo zahvaljujući idejama, volji, radu i materijalnoj podršci njegovih mještana.

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

Komentari

Komentariši