Hambašići žive od drvorezbarstva: I djeca rade sa roditeljima (VIDEO)

Ustajanje rano, a zatim i dogovaranje uz prvu jutarnju kafu porodica Hambašić započinje sa svojim ouobičajnim obavezama. Otac Elvir prvi odlazi u radionicu i započinje sa novim ili nastavlja rad na već obrađenom komadu drvetu. Tu u radionici odmah u sklopu porodične kuće u Ulišnjaku kod Maglaja, nastaju najljepši komadi namještaja, razni dekortivni predmeti, ali i neobičan predmet kojeg je Elvir uradio samo za svoju dušu- drveno biciklo. Drveni bicikl je napravio od orahovog drveta, odnosno kompletan ram na biciklu je od oraha, a mašina i pogoni su Shimano mašine, japanska firma. Bicikl ima 21 brzinu, a Elvirovim Maglajlijama je zanimljivo kada ga ugledaju na biciklu.

U poslu mu pomažu svi, od supruge Senide do troje dječice Amara, Irme i malene Amne. Prema riječima Elvira i Senide najmlađa kćerka a ujedno i mezimica Amna im svojim radovima uljepša dan. Starija kćerka i sin odavno su usvojili znanje iz drvorezbarstva. Od toga kako kaže Elvir živi cijela porodica. Tradicionalna obrada drveta i predmeti koji u nama bude ljubav prema bosasnkom, starinama i tradiciji, Hamabašićima su više od posla.

U domu koji odiše tradicijom i toplinom, pronađosmo maleni kutak pravu bosansku sobu. Tu pored narodnu nošnju, kredenca i saza, na tradicionalnoj drvenoj sećiji posjedismo i porazgovarasmo sa ovim vrijednim majstorom svog zanata.

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

Komentari

Komentariši