Život u bosanskoj kući staroj preko 300 godina (Video)

Bosanske kuće – primjer ponosa i jednog lijepog života, iako možda težeg rekli bismo svakako ispunjenijeg. Divne su to građevine, kojih na našim prostorima nema baš mnogo, ali ipak one koje i danas prkose vremenu, svjedoče o nekom ranijem životu, običajima i tradiciji ljudi sa ovih prostora. Upravo jednu takvu u kojoj se rodiše i othraniše brojne generacije porodice Hamidović, pronađosmo u Džafićima kod Kalesije. Tu u kući staroj preko 300 godina, posjedismo i promuhabetismo sa hadži Rasimom Hamidovićem, čuvarem tradicije, koji je pa rekli bismo i najzaslužniji što divnu bosansku kuću staru 3 stoljeća i danas možemo vidjeti u njenom izvornom obliku.

Porodična kuća Hamidovića

Tu u ambijentu koji odiše brojnim uspomenama, hadži Rasim nam ispriča kako je nekada sa svojom braćom i sestrama dijelio sve. Tu upravo u bosanskoj kući spavali su svi zajedno na podu, jelo se zajedno iz iste posude, jednom rječju živjelo se u potpunosti u slozi i zajedništvu.

Tih lijepih vremena hadži Rasim se prisjetio i sve nam onako potanko do detalja ispričao, a mi jedva dočekasmo da čujemo više o nekadašnjem odrastanju i običajima.
Koliko je sam ambijent lijep i privlačan za ljudsko oko, svjedoče i brojne likovne kolonije koje se ovdje održavaju. Ipak to nije sve što primjetismo, u dvorištu stare bosanske kuće prema riječima hadži Rasima još uvijek rađaju voćke strae koliko i sama kuća.

Bosanska kuća

Sve ovdje odiše ljepotom bh tradicije, stoga nam i pade teško odlazak iz bosanske kuće, ali ipak u sjećanju će ostati uspomena da smo se bar na trenutak vratili u prošlost i saznali kako su se nekada družile naše nane, kone, komšije čije su avlije uvijek bile širom otvorene.

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

Komentari

Komentariši