“Imali smo prvi espresso aparat u Jugoslaviji, prije Sarajeva i Beograda” (VIDEO)

Imali su prve slastice i kolače u gradu, ali i prvu espreso kafu u Jugoslaviji. U gradu Zmaja od Bosne slastičarnica Makedonija važila je za omiljeni slatki kutak, u koji se prilikom obavljanja poslova u gradu moralo svratiti. Njen vlasnik je bio Džemal Sulejmani koji se dolaskom u Bosnu, tačnije u Gradačac odlučio na ovaj slatki znat. Sve tajne slastičarstva prenio je na svog sina Šinazija zvanog Šinu, koji nam je ispričao više o povijesti ovog lokala.
Nekadašnja Makedonija od 2000 godina dobiva novi naziv, a i vlasnika. Oca Džemala, nasljeđuje Šino i od tada mijenja naziv u Tropik. Iako je kako kaže taj naziv postoji već 21. godinu, mnogi još uvijek za slastičarnicu koriste naziv Makedonija. U sjećanju im je baš kao i Šini ostao period kada je Makedonija bila jedini lokal u gradu, a u samom objektu uvijek se tražila stolica više.
Iako ih je pandemija zasutavila u poslu, vlasnik nekadašnje Makedonije, kaže kako u narednom periodu planiraju uvesti neke novine, ali da će bez obzira na sve očuvati tradiciju pripremanja kolača ali i njihovog pozntog sladoleda. Poziv na slodoled koji dobismo nećemo odbiti te ćemo sa ljepšim vremenom baš kao i Gradačlije uputiti se u omiljenu slastičarnicu u gradu.

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

Komentari

Komentariši