Spojila ih ljubav prema starinama i životu nekada (VIDEO)

U Gračanici postoji mnogo udruženja, koja se mahom okupljaju radi očuvanja tradcicije, ali i sa ciljem da unaprijede i nezaposlene i zaposlene žene i podstaknu ih da pređu kućni prag i pokažu svijetu koliko znaju, mogu i umiju.
Žene iz Udruženja Tragom tradicije su željele mjesto samo za sebe. Malu oazu mira u kojoj mogu otići od svakdonevnih briga, a istovremno i ispoljiti svoju kreativnost. U tome im je od velike pomoći bio projekat Mi Bospo koji ih je spojio i zahvaljujući kojem počinje njihove druženje.

Iako svaka sa različitom životnom pričom i dugačijim interesima, ove vrijedne mlade žene pronašle su ono što ih spaja. a to nešto je ljubav prema bh. tradiciji. Jedne heklaju, druge vezu, treće pletu ili se bave tkanjem, dok neke pripremaju prave domaće specijalitete.

Sve u svemu u udruženju žena Tragom tradicije istinski se trude sačuvati od zaborava ljepote starih zanata, nošnje i običaja

Najteže je preći kućni prag, kažu žene Udruženja Tragom tradicije pozivajući i sve ostale žene domaćice, penzionerke koje trenutno borave u svojim kućama, vjerovatno same, da pređu taj kućni prag i pokažu društvu koliko zapravo znaju i vrijede.

Ovaj video je nastao uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj materijala je isključiva odgovornost Primat plus d.o.o i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši