Zehrudin tobdžija sa Gradačačke kule (VIDEO)

Bosnu i Hercegovinu krase mnogi običaji i adeti koji se mogu pronaći kod svih naroda i vjera našeg regiona. Jedan od običaja jeste i pucanje iz topa kojim bi se oglasilo vrijeme zalaska sunca tokom mjeseca Ramazana. Pucanj topa bi značio kraj posta za taj dan i početak iftara.

GRADAČAČKA KULA

Ova tradicija datira iz osmanskog perioda koja je bila prekinuta, tj zabranjena u periodu bivše Jugoslavije, ali prema pričama lokalnog stanovništva, pucanj iz topa je bio praksa i kod nemuslimana ovog dijela Bosne kojim bi se obilježavao određeni vremenski dio dana, posebno u mjestima u kojima nije bilo crkvi i džamija.

Nalazim se u Gradačcu i danas ćemo upoznati Gradačačke tobžije Zehrudina Divljanovića i Kemala Turbića koji već 6 godina redovno vrše najavljivanje iftara pucanjem iz topa. Ko sve može biti tobžija, kako teku pripreme te koliko se ozbiljno mora pristupiti ovom zvanju pa i još mnogo toga saznat ćemo u našem razgovoru sa tobžijom Zehrudinom koji je posebno istakao koliko je važno poštovati tradiciju i čuvati je od zaborava.

Kula u Gradačcu

Ovaj video je nastao uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj materijala je isključiva odgovornost Primat plus d.o.o i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši