Žene iz Stjepan Polja pokazale kako se pravi slatka tarhan pita (VIDEO)

Recepte naših vrijednih nana od zaborava još uvijek brižljivo čuvaju žene sa naših prostora. Tradicija pripremanja određenih bosanskih jela prenosi se i danas sa koljena na koljeno.
Jedno od tih jela je i tarhana na kojoj su se othranile mnoge generacije i koje je jedno od tradicionalnih jela bez kojih je nezamisliva bosanska sofra.I dok su mnogi čuli sa slanu trahanu čija se receptura na našim prostorima prenosi stoljećima, za slatku tarhanu ili tarhan pitu samo rijetki znalci naše tradicije znaju.

A upravo recpet za slatku tarhanu od svojih nana usvojile su i vrijedne žene iz Udruženja žena Stjepan Polje, koje odlučismo posjetiti kako bismo saznali po čemu je njihova tarhan pita tako posebna ali i naravno kako bismo se družili sa ovim vrijednim ženama.

Već na samom ulazu u prostorije ovog Udruženja sa osmijehom nas dočeka divna žena i predsjednica udruženja Hafiza Mehanović. Tu odmah pri upoznavanju Hafiza nam reče kako su divne žene ovog Udruženja bile izuzetno vrijedne i pripremile za nas neke od najboljih bosanskih jela.

Pored pripreme slatke tarhan pite, pojedine članice Udruženja žena Bosna art Stjepan Polje odlučile su sa nama podijeliti razloge učlanjenja ali nam i otkriti čime se one sve bave u Udruženju.

Divne li su bosanske žene, koje svojim radom pokazuju i dokazuju da nema toga što one ne mogu uraditi. Pored bosanskih spcijaliteta koje tako vješto prave, spretne su i sa ručnim radovima, ali i kad se treba iskazati u humanitarnim akcijam. Zbilja divne i svestrane žene iz Stjepan Polja čija će vas priča sigurno motivisati.

Ovaj video je nastao uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj materijala je isključiva odgovornost Primat plus d.o.o i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši