“Nema ovakve lepine, nadaleko, sigurno do Sarajeva” (VIDEO)

Polako su počele pripreme pred Ramazan- sveti mjesec kod muslimana. Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen druge godine po hidžri (624.).

Svaki punoljetan, zdrav i slobodan musliman dužan je postiti čitav mjesec od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama, podsjetili su iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Baš u tom posebnom mjesecu u prediftarsko vrijeme starom čaršijom u Maglaju širi se zamamni miris lepina. Miris dopire iz stare pekare u kojoj se hljeb i lepine peku se na tradicionalan način, u pećima na drva. Svi znamo da se iftarska sofra teško može zamisliti bez vrućih lepina posutih ćurekotom.

Upravo takve lepine mogu se pronaći u staroj Maglajskoj pekari Elma. Staru pekaru je kupio i obnovio Maglajlija Amir Burejić. On se na otvaranje pekare odlučio nakon poplava koje su 2014. zadesile Maglaj.

Pekarska radnja Elma

Danas je ova pekara siguran izvor prihoda za njegovu četveročlanu porodicu. Kako ide posao i ko je za šta zadužen, pogledajte u još jednoj pozitivnoj priči naše ekipe.

Ovaj video je nastao uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj materijala je isključiva odgovornost Primat plus d.o.o i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši