Iz džezve kazandžije Enesa kafu piju svi! (VIDEO)

Mnogi stari bosanski zanati su već odavno bačeni u zaborav. Njima se danas rijetko ko bavi. Enes Sarajlić (49) iz Bugojna jedan je od rijetkih zanatlija u Bosni Hercegovini koji želi sačuvati tradiciju i spasiti od zaborava stari zanat kazandžijstva. Ovaj zanimljivi kazandžija se već 10 godina bavi ručnom izradom džezvi, mlinova, tepsija i mnogih drugih predmeta od metala. Kroz devet godina rada, svojim rukama je napravio pravo bogatstvo te zadivio ljubitelje rukotvorina.
“Kazandžijstvo je stari tradicionalni zanat za koji naš narod kaže da izumire. Ja kažem da ne izumire. Svi moji radovi su ručno izrađeni i svi su za upotrebu. Kada volite neki posao on se mora dobro pokazati”, rekao je Enes.

Pristižu narudžbe sa svih strana

Današnji zanatski proizvodi su spoj tradicionalnog sa modernim. Ovaj zanat je vještina koja najčešće uključuje i praktičnu umjestnost te se može odnositi na trgovinu ili neku određenu umjetnost.
“Sada imamo preko 50 različitih proizvoda. Tu su razne tepsije, džezve, tendžere, šećerluci, tacne, zarfovi u raznim veličinama”, kazao nam je ovaj vrijedni Bugojanac. Pored toga on radi i slike na pločama pa mu nerijetko pristižu narudžbe sa svih strana.

Enes je imao priliku i da učestvuje na Internacionalnom sajmu ručnog rada Art CEEC u kineskom gradu Hangzhou, a poziv je stigao od jednog gospodina iz Splita.
“U Kini sam Izložio svoje bakrene proizvode i reakcija ljudi me pozitivno iznenadila, kada su vidjeli kako nešto nastaje, naklanjali su se mojim proizvodina”, ponosan je Enes.
Enes Sarajlić u centru Bugojna ima zanatsku radnju, kao i na obiteljskom imanju gdje se ovim zanatom duže vrijeme bavi i njegova porodica.

Upravo u njegovoj radnji u toku izrade još jednog neprocjenjivog predmeta zatekosmo Enesa te popričasmo s njim o njegovim počecima, ali i naučismo kako se pravi jedna mala džezva.

Ovaj video je nastao uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj materijala je isključiva odgovornost Primat plus d.o.o i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši