“Kad sam se udala nisam znala ni jufku zakuhat’, gledala sam kako svekrva pa i ja”

Vec stoljećima je neizostavan na Bosanskoj sofri. Presnac ili kako ga jos mnogi nazivaju kukuruzna pita ili čak bijela pita zbog svog ukusa ali i jednostavne pripremie neizostavan je i danas na našim trpezama.
Po pravilu ova pita trebala bi da bude spoj domacih sastojaka: domaćeg sira, kajmaka i domaćih jaja.
Upravo na ovaj način od svih domaćih proizvoda Hanka Čurić iz Lukavice kod Gračanice napravila je presnac samo za našu ekipu. I odmah na pocetku nam pojasnila razliku između presnaca i bijele pite.
Sam postupak je lagan i ne zahtjeva mnogo truda prema riječima naših sagovornica, stoga iskoristismo priliku da popričamo sa ovim prijateljicama i saznamo vise o tome kako je nekada izgledalo pripremanje jela za bosansku sofru, te naravno ko ih je naučio napraviti prvu pitu.
Prema riječima naših sagovornica pita je gotova tek kad dobije zlatnu boju, a mi već po mirisu osjetismo da je vrijeme za njenu degustaciju. Kako nam rekoše pitu samo treba premazati domaćim kajmakom i jesti odmah onako fino vruću, da nam slučajno ne bi promakao koji ukusan zalogajčić.
Ako vam se dopao recept odmah krenite u pripremanje sastojaka za ovu preukusnu bosansku pitu.
Ipak pored ukusne pite bitno je i društvo sa kojima ćete dodijeliti zalogajčić, naročito ako su to vrijedne žene koje imaju mnoštvo divnih i zanimljivih priča iz mladosti.

Ovaj video je nastao uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj materijala je isključiva odgovornost Primat plus d.o.o i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši