Nanu Eminu maćeha naučila tkati (VIDEO)

Nana Emina Bašalić iz Barica kod Vogošće, po prirodi je vesela osoba. U istoj mahali u kojoj danas živi, Emina je i odrasla i udala se. U nekadašnjoj mahali Hotonj, tačnije ulici Barice, porazgovarasmo sa Eminom, koja uprkos svim životnim gubicima i danas nasmijana. Odrasla je kao ratno siroče. Nakon posljednjeg rata u Bosni, Emina ostaje i bez majke. Od tog trenutka Emina se posvetila svojoj djeci, koji su je podsticali da se druži sa svojom generacijom, pa je i Emina krenula na putovanja sa penzionerima.
Emina se u razgovoru prisjetila svoje mladosti i kako se moralo pješačiti nekoliko kilometara da bi se voda donijela. Prisjećajujući se mladih dana, Emina nam je rekla kako je prvo naučila tkati i to od svoje maćehe. Sa svojih 8 godina prvi puta je sjela za stan. Prvo je otkala jambeze, a zatim je krenula sa drugim radovima. Najteže joj pada što nema više stana, jer je jedini koji je imala uništen u ratu.
Šta smo to saznali još u razgovoru sa nanom Eminom, pogledajte u videoprilogu.

Ovaj video je nastao uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj materijala je isključiva odgovornost Primat plus d.o.o i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši