Bosanska sofra kakve su pravile naše nane (VIDEO)

Tradicija i ljepote Bosne i Hercegovine pretočene u divna i ukusna jela koja su već stoljećima dio bosanske sofre, još uvijek se nalaze na domaćoj trpezi prilikom dočekivanja gostiju. Običaji spremanja mnogo hrane iako godinama sve rjeđe ipak je zastupljeno u pojedinim mjestitima. Najviše od zaborava bosansku sofru čuvaju Udruženja sa naših prostora. A jednu takvu sofru na kojoj je neizostavna sarma i sogan dolma, ali i sve vrste pita kao i tradcionalni hadžijski ćevap za naš dolazak pripremile su vrijedne žene iz Lukavice kod Gračanice. Na ovaj način su se kažu dočekivali i u pojedinim porodicama još uvijek dočekuju brojni gosti. A mi bismo počašćeni što baš ovakav doček pripremiše i za našu ekipu.

Pored divnih bosanskih jela kojima je teško odoljeti, tu su i razni prirodni preprati po kojima su vrijedne žene Lukavice još prepoznatljive. Jedna od njih je i Hasiba Omerović, čiju životnu priču ste mogli pogledati na našem YT. kanalu Tatabrada.tv, koja je inače predsjednica ovog Udruženja.

Zajedno sa Hasibom upoznasmo se sa svim divnim ženama iz Lukavice ali i njihovim radom. Priču o ženama iz Lukavice pogledajte detaljnije u videoprilogu kolegice Mersihe Zahirović.

Ovaj video je nastao uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj materijala je isključiva odgovornost Primat plus d.o.o i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši