Vodenica u Tupkovićima:”Otac je vagon brašna za rat podijelio!” (VIDEO)

U Tupkovićima u Živinicama posjetismo jednu od rijetkih sačuvanih vodenica. U pitanju je mlin porodice Jašarević. Prema riječima Mevludina Jašarevića ta vodenica prehranila je mnoge porodice za vrijeme agresije nad Bosnom i Hercegovinom. U vrijeme kada nije bilo struje, a ni hrane, mnoge porodice, naročito iz pravca Podrinja, dolazile su kod rahmetli Mevludinovog oca, koji bi im davao brašno. Iako o tome nije vodio evidenciju, Mevludin kaže kako je njegov otac sigurno podijelio vagon brašna, samo za vrijeme rata.

Pored historijske uloge, koju je ta vodenica imala za mještane Tupokovića, ali i okruženja, ovaj stari mlin uz prirodni ambijent, predstavlja idealno mjesto za odmoriti se i pobjeći od svakodnevnice, dok kamen na točku melje plodove vašeg rada.
Nažalost, kamenih mlinova sve je manje u našoj državi, pa se očuvani mlin porodice Jašarević smatra jednim od rijetkih u Bosni i Hercegovini. Ukoliko ste se zaželjeli prirode, ali i svježe samljevenog brašna, neka vaše naredno odredište bude selo Tupkovići. Vjerujemo da ćete za sebe pronaći mnoga lijepa mjesta, ali i dosta domaćih proizvoda, koje vrijedni Tupkovljani prave.

Ovaj video je nastao uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj materijala je isključiva odgovornost Primat plus d.o.o i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši