“Radio sam u Africi, ali sam se vratio u ovu ljepotu” (VIDEO)

Planina Konjuh svojom ljepotom izmami uzdahe svakog posjetitelja. Veličanstven greben u obliku potkovice nemoguće je ne primjetiti ali i ne diviti mu se. Konjuh se nalazi na teritoriji Tuzlanskog kantona, u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine i predstavlja prirodnu vododjelnicu rijeka Krivaje, Spreče i Drinjače. Dugačak je ukupno 30 kilometara s najvišim vrhom Velikim Konjuhom (1327 m).
Planini je moguće pristupiti iz više pravaca, najčešći je je iz pravca Živinica, pa se sa regionalnog puta Živinice – Banovići, odvaja prema izletištu Zlaća. Polazišna tačka je u mjestu Zobik, do kojeg se može dovesti automobilom, uz plaćenu ekološku taksu, s obzirom da se radi o zaštićenom području.

Planina Konjuh


Podno Konjuha je lijepo uređen rekreativni kompleks, sa obiljem sadržaja i turističke ponude.
Na prostoru planine Konjuh ugnijezdilo se i najljepše izletište Zobik, sa planinskim domom „Varda“ smještajih kapaciteta 20 kreveta, lijepo uređeni šadrvani, kamini, stolovi i klupe, te uređeni tereni za mali nogomet, košarku i odbojku, kao i parking prostor. Pored smejštaja, tu su i pještačke staze inače omiljene za planinarenje i put su do srca planine Konjuh. Zobik je udaljen od Banovića 17 km.

Planinarskim domom Zobik upravlja i gazduje Planinarsko društvo “Varda” Banovići. Svake godine održavaju planinarske akcije. Cvijetin Savić predsjednik je planinarskog društva Varda za našu televiziju ispričao je više o samom kompleksu, planinarskom društvu, ali i ponesšto o svom životu.
Kaže da se ovdje najbolje osjeća, jer ovdje nema mjesta negativnoj energiji. Cvijetin je rodom iz Banovića, tu je i završio osnovnu i srednju školu. Neko vrijeme je radio u rudniku Banovići, a potom odlazi u Afriku radeći kao profesionalni vozač. Pored toga Cvijetin je bio i padabranac. Kaže kako nije želio ostati u Africi, jer mu je nedostajala ljepota njegovog zavičaja, njegovog Konjuha. Šta smo još saznali od Cvjetina, saznajte u video prilogu kolegice Elde Moranjkić.

Ovaj video je nastao uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj materijala je isključiva odgovornost Primat plus d.o.o i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši