Svojim rukama dvije godine gradio vodenicu (VIDEO)

Nekada se selom širio miris nanine pogače, a uz zvuk žubora rijeke i klepetuše po kamenom točku, u vodenici se znala provesti cijela noć kako bi se samljeo kukuruz.
S obzirom da su danas ovakvi trenuci sve rjeđi, ekipa televizije Tatabrada odlučila vas narednim minutama priče vratiti u djetinjstvo, ali i upoznati sa cijelim postupkom mljevenja zrno po zrno…
Ovoga puta zavirili smo u privatni mlin Sulje Arnauta, hadžije koji je prije 12 godina odlučio da napravi svoj mlin. Gradnja je trajala 2 godine, a hadžija je sve napravio svojim rukama. Kaže kako je sve sam gradio. Od supruge je imao moralnu podršku, koja mu je itekako bila potrebna 2014. kada su to područje zahvatile poplave.
Razlog zbog kojeg je izgradio mlin, jeste da obezbijedi svojoj porodici zdraviji način života, a i da se vrati u djetinjstvo. Hadžija je pozvao sve koji se žele prisjetiti tradicionalnog načina mljevenja zrna pšenice i kukuruza, da dođu u Dubnicu kod Kalesije i uživaju u starini, prirodi, ali i žuboru rijeke.

Šta smo sve saznali od hadžija Sulejmana, pogledajte u videu prilogu kolegice Mersihe Zahirović i kolege Adnan Hasukića.

Ovaj video je nastao uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj materijala je isključiva odgovornost Primat plus d.o.o i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši