Priprema ajvara kod porodice Alibašić u Šeheru (VIDEO)

Svako ima svoj recept za ajvar, neko peče paprike, neko ih kuha, neko dodaje patlidžane , a neki kažu da u pravi ajvar ne idu patlidžani. Jedni dodaju sol, a drugi tvrde da pravi ajvar ne smije biti slan, jer se jede s slanim sirom….neko dodaje ocat ili esenciju , a drugi ni blizu.
Bilo kako bilo ajvar je spoj kasnog ljeta i rane jeseni, čarobna teglica utjehe za hladne i tmurne dane. U njemu su sažete sve boje i okusi ljeta na izmaku, a upravo na izmaku ljeta posjetismo porodicu Alibašić u Šeheru kod Kalesije.

Pečenje ajvara


Šeher je naselje na oko 7 km jugoistočno od Kalesije, a područjem Šehera se smatra i cijeli kraj između rječice Mramorak i Sajtovićke rijeke, od sjevernih obronaka Bišine i Borogova u izvorišnom dijelu ovih rječica pa sve do Šeherskog odnosno Osmačkog polja na lijevoj strani Spreči.
Naziv današnjeg naselja proistekao je zbog namjere osmanskih vlasti da se tu razvije grad (odnosno šeher).
Upravo u tom prelijepom šeheru pronađosmo porodicu Alibašić, koja pravi domaće proizvode, između ostalog domaći organski ajvar.
Uživajte u receptu ali i zanimljivoj životnoj priči porodice Alibašić.

Detaljnije u video prilogu kolegice Mersihe Zahirović i kolege Adnan Hasukića.

Ovaj video je nastao uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj materijala je isključiva odgovornost Primat plus d.o.o i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši