Stara džamija u Zavidovićima: Prije više od 100 godina ručno prenesena u selo (VIDEO)

Iako jedan od najstarijih u selu Rujnica hadžija Ađul se sjeća svake riječi i svakog detalja koju mu je rahmetli otac ispričao o njihovoj ljepotici. Kaže kako je davne 1903.godine u selu Kurtići u podnožju planine Ozren sagrađena džamija koja je bila u upotrebi do 1918.godine kada je demontirana i volovskim zaprežnim kolima prenesena u Rujnicu, općina Zavidovići.
Ta stara džamija funkcionisala je do 1934.godine kada su mještani odlučili da na istom mjestu sagrade novu. Tako je džamija u Rujnici 1934./1935.godine izgađena od tvrdog materijala, a jedinu uspomenu na prvobitnu džamiju predstavljala je ugrađena njena prvobitna drvena munara. Ova džamija je bila u funkciji sve do 1988 god. Tada je zbog vremenskog nagrizanja počela propadati i nije više bila uslovna za obavljanje vjerskih obreda.

Stara džamija u Rujnici


Godine 2007. stara džamija u rujnici je proglašena nacionalnim spomenikom, a dokumentarni film o njoj, autora Emira Aličića, osvojio je prvo mjesto na konkursu koji je 2011.godine raspisalo Federalno ministarstvo kulture i sporta, na temu ,,Graditeljsko naslijeđe u Bosni i Hercegovini”.
Džamija u Rujnici je renovirana i egzistira uz novu džamiju, u kojoj mještani obavljaju namaz i druge vjerske obrede.
Ipak, stara džamija u Rujnici svojom ljepotom privlači pažnju svih posjetitelja. Pored drvene munare, u se džamiji nalazi i oštećen kaligrafski rad (levha) iz 1923./24. godine kojem treba restauracija. U gornjem desnom uglu na njemu piše: ,,Gospodaru moj, oprosti meni, i roditeljima mojim, i onome koji kao vjernik u dom moj uđe, i vjernicima i vjernicama, a nasilnicima samo propast povećaj!” U gornjem lijevom uglu je zapisano: ,,O Vladaru kraljevstva, zaštiti me od pogibelji i zaštiti me od svega, Ti si Prvi i Vječni!”. U donjem desnom uglu: ,,Nema boga, osim Tebe, hvaljen neka si, a ja sam se zaista ogriješio prema sebi!”. I u donjem lijevom uglu: ,,Muhammed s.a.v.s.”

Unutrašnjost džamije


O džamiji su osim u dokomunetarnom filmu, pisali i spominjali u svojim naučno istraživačkim radovima Madžid Bećirbegović, u radu pod naslovom ,,Džamije sa drvenom munarom u Bosni i Hercegovini” i Jusuf Mujkić u radu pod naslovom ,,Zavidovići kroz historiju: društveno-ekonomski i kulturni razvoj područja zavidovićke općine od polovine XV do kraja XX vijeka”.
Naša ekipa je ovih dana posjetila džamiju i zabilježila predivne kadrove u selu Rujnica kod Zavidovića. Detaljnije u vide prilogu kolegice Mersihe Zahirović.

Ovaj video je nastao uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj materijala je isključiva odgovornost Primat plus d.o.o i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši