Srebrenički topdžija: Top sa Stare kule u Srebreniku označava kraj posta (VIDEO)

Pucanj topa sa Srebreničke kule, a potom i ezani mujezina sa okolnih munara označavaju kraj cjelodnevnog posta i početak iftara u Srebrniku. Pucnja iz topa za vrijeme Ramazana je tradicija bosanskih muslimana stara više od stotinu godina a obilježava se u gotovo svim gradovima BiH. I Srebrenik je jedan od gradova, koji na ovaj način oglašava početak iftara.

Pucanj iz topa


Iako se ne može pouzdano kazati kada se prvi put u Srebreniku počelo na ovaj način obilježavati kraj posta, jedno je sigurno, tradicija obilježavanja je značajna za svakog građanina, jer pored vjerskog, pucanj iz topa sve više poprima turistički značaj.
Prije četiri godine projekat je pokrenuo Medžlis IZ Srebrenik, preko udruženja Ilmijje Medžlisa Srebrenik. Nosioci ovog projekta se nadaju da će postavljanjem topa na Stari grad Srebrenik obogatili i turističku ponudu i povećati broj posjetilaca na Staroj kuli.
A na Staroj kuli odakle se pruža prelijep pogled na Srebrenik i okolna mjesta posjetili smo Mustafu i Enesa aktiviste zadužene za oglašavanje topa u vrijeme ramazana i u razgovoru sa njima saznali nešto više o ovom načinu oglašavanja početka iftara u Srebreniku i njihovim priprema.

Upaljeni kandilji


Stara kula atraktivna je lokacija za obilježavanje kraja posta, a prije postavljanja topa na pomenuto mjesto, iftari u Srebreniku su se obilježavali na sličan način.
Ovlašteni topdžija koji i u ovom mjesecu Ramazanu provjerava i puni top, te pucnjem donosi osmijeh na lice postača na području Srebrenika, Enes Bešić, član Gorske službe spašavanja Srebrenik, pojasnio nam je kako izgledaju njegove pripreme.

Srebrenički topdžija


Odabrane noći u Ramazanu zaslužuju posebno mjesto i kada je ispaljivanje topa u pitanju. Prema riječima topdžije Bešića i procedura za vrijeme odabranih noći je drugačija.
Svaki mjesec posta je poseban za vjernike, a zahvaljujući topu ramazan ima posebnu čar. Nadamo se da će pucanj iz topa sa Stare kule postati tradicija obilježavanja iftara i u ovom gradu.

Ovaj video je nastao uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj materijala je isključiva odgovornost Primat plus d.o.o i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši