Stara bosanska kuća: “Ovdje smo se svi othranili, odrasli i oženili!”

Kucanjem na zvekir ili halku kako još mnogi nazivaju uvest ćemo vas u jedno predivno seosko domaćinstvo.
Tu u prelijepom prirodnom ambijentu pronađosmo magazu, pušnicu, koš ali i naravno staru bosansku dvospratnicu..
Naime kuća porodice Sarajlić nalazi se u mjesto Sarajlići – Babunovići čiji temelji kuće su postavljeni čak 1860tih. Kuća je prvobitno bila sagrađena kao jednospratnica, međutim 1890tih je dograđen drugi sprat zbog potreba domaćinstva.


Ovo seosko gazdinstvo i dan danas posjeduje, Tarabu, Magazu, Pušnicu, Štalu, Koš, i tretira se fino kako bi ostalo sve u funkciji.
Svi objekti se koriste što ukazuje na to s koliko strašću se pazi na svaki dio ovog gazdinstva.
Vlasnik ove kuće Safet Sarajlić, kaže kako su se ovdje, baš u ovoj kući, rodili i othranili i on a i njegova braća i sestre. Iz ove kuće su se ženili i udavali i odlazili dalje u život. To isto se desilo i njemu. Odlučio je napraviti kuću u naselju Bare kod Srebrenika i tamo se preseliti sa suprugom i dvoje djece. Kako su godine prolazile, nostalgija za starom čardaklijom i nekim sretnijim godinama bivala je veća. Safet je tada uz nagovor snahe, odlučio da obnove staru kuću.

Porodica Sarajlić

Za vrijme Covida, na kući je urađena rekonstrukcija krova, kao i prozora, dok se pri tome pazilo na svaki detalj kako se ne bi promijenio prvobitni izgled kuće. Sve je precizno uređeno do zadnjeg detalja, te se pri samom ulasku u dvorište može primjetiti da je uloženo mnogo truda.
Ukoliko još uvijek niste, posjetite ovo mjesto koje čuva i njeguje našu tradiciju i kulturu.
Vratite se zajedno sa nama u prošlost, u doba kada nijedna kuća nije bila tijesna, kada se jelo iz iste zdjele, a radilo sa pjesmom.

Ovaj video je nastao uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj materijala je isključiva odgovornost Primat plus d.o.o i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši