Džamija u Gurdićima: IZGRAĐENA 1598. prkosi ljudima i vremenu!

Ova prelijepa stara džamija nalazi se na samom kraju sela Miljevići (opština Olovo). Do nje je veoma teško doći i to neasfaltiranim putem.
Jedna je od rijetkih drvenih džamija na našeim prostorima. Pored nje tu je i džamija u Solunu.
Džamija u Miljevićima je sagrađena je 1598. godine, ali konkretnih dokaza o tome nema. Njena prva obnova bila je 1936. godine. Napomonjiemo prva, jer je džamija ponovo urušena za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.
Ovu, jednu od najstarijih drvenih džamija u BiH spalila je do temelja vojska RS-a u Avgustu 1992. godine. Kao kulturno-historijski spomenik pod zaštitom države obnovljena je nakon više od 21. godine u starom-novom ruhu.
Džamija je po svom izgledu veoma specifična. Pripada tipu drvenih džamija sa otvorenim trijemom, strmim četvorovodnim krovom i drvenom munarom. Vanjske dimenzije su 10,60 x 7,00 metara.
Oko džamije se nalazi manji harem sa dvadesetak nišana, od toga dva nišana koji imaju natpis napisan arapskim pismom. Zbog svoje unikatnosti, ali i historijskog nasljeđa, proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Njen dugogodišnji imam-mualim bio je rahmetli Husejin ef. Sarajlić, čuveni alim i reformator ovog kraja.
Naša ekipa je posjetila ovaj kraj kako bismo saznali više o ovoj džamiji, ali stanovništvu Miljevića. Šta smo sve saznali pogledajte u video prilogu ispod.

Ovaj video je nastao uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj materijala je isključiva odgovornost Primat plus d.o.o i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši