Dabarska pećina – Neistraženi dragulj Sanskog Mosta (VIDEO)

U Sanskom Mostu biti a ne obići vodopad Blihin skok pa i Bobijaško oko zaista je nezamislivo. Ali postoji jedno zaista prelijepo mjesto, vrijedno svake posjete, svakog trenutka provedenog tu. U pitanju je mjesto Donji Dabar, koje se nalazi 7km od Sanskog Mosta, gdje se nalazi izvor rijeke Dabar i Dabarska pećina.

Put do izvora i pećine je makadamski ali je uređen, tako da se bez problema sa autom možete spustiti skroz do vode. Na prvi pogled bit ćete općinjeni ali i iznenađeni čistoćom i zelenilom vode. Ipak u rijeci Dabar ne preporučuje se kupati čak ni ljeti, jer je tu na izvoru voda izuzetno hladna.

Pećina je smještena uz izvor riječice Dabar u istoimenom selu. Jedan od izvorišnih krakova Dabra ima povremeni izvor unutar same pećine. Pećina je neistražena i niko pouzdano ne zna koliko je duga i duboka. Pri samom ulasku u pećinu otvara se ogromni unutrašnji prostor, a što se ide dalje u njenu utrobu, nailazi se na vodu čija su jezerca obilnija za vrijeme kišnih i sniježnih perioda. U zimskom periodu i u periodu velikih kiša ulaz u pećinu je nedostupan od količine vode koja ističe iz nje.

Prilikom naučnih istraživanja od prije nekoliko decenija, u jezeru, koje se nalazi u unutrašnjosti pećine pronađena je „čovječija ribica“, endemska vrsta iz prahistorije koja je opstala jedino u izuzetno čistim vodama i mračnim prostorima.

Jezero

Postoje indicije da je Bobijaško oko, koji se nalaze 23km dalje, povezana sa izvorom rijeke Dabar i Dabarskom pećinom. Naime, prije nepune tri decenije istraživanja su pokazala kako je Bobijaško oko vjerovatno povezano s ogromnom podzemnom akumulacijom svježe vode, koja se nalazi na prostoru ispod Palanačkog polja, te s izvorima rijeka Dabar i Zdena. S obzirom na to da iz Dabarske pećine u kišnom periodu izvire voda, prvobitno se smatralo da je to jedan od krakova izvora rijeke Dabar koji se nalazi samo par desetina metara ispod pećine, međutim postoji sumnja da iz pećine izvire voda koja se povlači iz Bobijaškog oka, i podzemnim tokovima dolazi do pećine iz koje izlazi i pridružuje se rijeci Dabar.

Sanski Most

Šta smo to još saznali o ovom prirodnom blagu lijepe naše Bosne i Hercegovine, saznajte u nastavku.

Ovaj video je nastao uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj materijala je isključiva odgovornost Primat plus d.o.o i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši