Vodopad Blihe – nebrušeni dijamant u Sanskom Mostu (VIDEO)

Pravi nebrušeni dijamanti naše lijepe Bosne i Hercegovine svakako su vodopad Blihe i Dabarska pećina. Vodopad Blihe (vodopad Bliha ili Blihin skok), koji se nalazi 14 kilometara od Sanskog Mosta, jedan je od najljepših dragulja bosanskohercegovačke prirode. Ova netaknuta priroda je zaista pravi mali raj za uživanje i opuštanje od gužve i naporne sedmice, naročito ako ste ljubitelj prirode. Pomenute lokacije su idealne naročito za one koji ne žele puno da pješače.

I Blihin vodopad i Dabarska pećina nalaze se u Sanskom Mostu. Sam grad leži na rijeci Sani i još 8 prelijepih rijeka. Između ostalih tu je i rijeka Bliha koja stvara Blihin skok i predstavlja lijevu pritoku rijeke Sane.

Visok je 56 metara i spada među najveće vodopade na ovom području Bosne i Hercegovine. Prepoznatljiv je po tome što se voda lomi od stijenu te stvara jedinstven prizor.

Naša ekipa je nastavila turneju po Krajini pa je tako nakon Dabarske pećine došao red i na prelijep Blihin vodopad.  

Danas vam donosimo lijepe kadrove još jedne prelijepe destinacije i prirodnog bogatstva koje nudi područje Sanskog Mosta i koje se nalazi na nekih 30 minuta vožnje od vrela rijeke Dabar. Ovoga puta smo došli do mjesta koje se nalazi na dijelu toka rijeke Blihe, a samim tim je i dobilo ime Vodopadi Blihe.  Mnogo toga o ovom vodopadu smo uspjeli saznati i od našeg prvog domaćina Nedžada kod kojeg kao što se dalo zaključiti nema prolaza ni bo babi ni po stričevima…

* Projekat promocije turističkih potencijala FBiH finansira/sufinansira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši