Spasio ih kao male: Maša i Ljubica medvjedice sa Ozrena

Vjerujemo da nikada niste ni us nu zamišljali bliski susret sa medvjedom. Ipak, Maša i Ljubica će vas uvjeriti da medvjedi nisu uvijek divlje i opasne živoditnje.

Mjesto Donja Paklenica na planini Ozren zadnjih nekoliko godina postala je novi život za dvije medvjedice. Najprije Mašu a potom i Ljubicu Petar Tubić je spasio od divljine i opasnosti, s obzirom da su obje kao mladučand ostale bez majki. “Da su ostale u prirodi, ne bi preživjele”- kazuje nam Tubić koji nedugo nakon “usvajanja” Maše i Ljubice, na tom mjestu odlučio napraviti turističku atrakciju. Iako je pomenuto mjesto bilo baza paraglajding kluba, sa dolaskom Maše i Ljubice sve se promijenilo.

Danas Maša i Ljubica imaju sve. Navikle su na ljude, a i na posjetitelje. Iako su na samom početku bile sramežljive, nakon izvjesnog vremena, znatiželja je bila jača te su prišle bliže kako bi pozdravile naše kolege.

Bliske susrete sa medvjedicama, ali i ostalim životinjama, te uživanje u ambijentu, naše kolege su zabilježile u nardnim kadrovima. Ukoliko se i vi želite družiti s Mašom i Ljubicom onda svakako posjetite Paraglajding klub Paraghost na Ozren

* Projekat promocije turističkih potencijala FBiH finansira/sufinansira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši